KNOR ingezonden voor Oscar Beste Lange Animatiefilm

Vandaag maakt Gusto Entertainment bekend dat de charmante stopmotionspeelfilm KNOR van Mascha Halberstad (De Grote Hummimummi Kerstspecial, Munya in Mij) door SEE NL is ingezonden voor een officiële Oscar-nominatie voor Beste Lange Animatiefilm. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlandse stopmotionspeelfilm wordt ingezonden voor een Oscar. Op 24 januari 2023 maakt de Academy of Motion Picture de vijf films bekend die meedingen voor een prestigieuze Oscar. De 95ste uitreiking van de Oscars vindt volgend jaar op 12 maart plaats. Na een zegetocht op diverse internationale festivals, werd gisteren ook bekend gemaakt dat KNOR in Nederland voor maar liefst vijf Gouden Kalveren is genomineerd op het Nederlands Film Festival. Vandaag gaat tevens de KNOR prequel Koning Worst officieel in première op het NFF. KNOR ging op 13 juli in première en is momenteel nog steeds te zien in de bioscoop.

Koning Worst
Koning Worst is een prequel op het succesvolle KNOR. Wanneer Greetjes vader, slager Tuitjes, de strijd aanbindt met de Italiaanse Smakkerelli, staat het voorheen zo rustieke dorpje Moppel op zijn kop en dreigt Greetje niet alleen de jaarlijkse worstenwedstrijd te verliezen, maar ook haar grote liefde Nol. Koning Worst is vanaf 13 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen als bonusfilm bij KNOR in filmtheaters door het hele land.

Gouden Kalf-nominaties
Het geestige KNOR maakt kans op maar liefst vijf felbegeerde Gouden Kalveren in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste Production Design en Beste Sound Design. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Nederlands Film Festival dat een lange animatiefilm is genomineerd voor Gouden Kalveren. Op vrijdag 30 september worden de winnaars bekend gemaakt op het Nederlands Film Festival gala.

Over KNOR
Het geestige KNOR is de eerste lange animatiefilm van regisseur Mascha Halberstad. Samen met producent Marleen Slot werkte Halberstad zo’n 7,5 jaar aan KNOR. Met een van team animatoren creëerden ze in een animatieperiode van 2 jaar een typisch Nederlandse wijk waar de 9-jarige Babs met haar familie en beste vriendje Tijn woont.

De speelfilm is gebaseerd op het populaire boek ‘De Wraak van Knor’ van Tosca Menten (Dummie de Mummie). Fiona van Heemstra verwerkte Mentens Roald Dahl-achtige humor, scherpe observaties en ongebreidelde fantasie in het filmscript.

Credits
Speelduur: 72 min. | Land: Nederland, België | Taal: Nederlands | Genre: Familiefilm, animatie | Regie: Mascha Halberstad | Scenario: Fiona van Heemstra | Stemmencast: Hiba Ghafry, Matsen Montsma, Kees Prins, Jelka van Houten, Henry van Loon, Loes Luca, Johnny Kraaijkamp, Alex Klaasen, Remko Vrijdag | Producenten: Viking Film (Marleen Slot) en A Private View (Dries Phlypo) | Distributeur: Gusto Entertainment

KNOR is een productie van het Nederlandse Viking Film (Dirty God) met het Belgische A Private View (Mijn vader is een saucisse) als coproducent.